Producten onderhoud

"Als u zorgt voor uw materiaal, zorgt uw materiaal
voor u."

Door een goed onderhoud kunt u de uitstraling van uw boot fris houden. Uw buiskap, bimini, achtertent en/of dekzeil werd met passie voor het vak vervaardigd in hoogwaardige kwaliteitsmaterialen.

Schoonmaak

Sunbrella® geeft alvast wat schoonmaaktips.Bekijk alvast wat onderhoudstips van de fabrikant.

Voor het alledaagse onderhoud en niet-hardnekkige vlekken, gebruikt u een zachte doek of borstel om een mengeling van water met zachte zeep aan te brengen.

Hardnekkige vlekken en schimmel(*) kunt u als volgt verwijderen:
  1. Meng 250 ml bleekwater en 60 ml zachte witte zeep (vb. Woolite) met 4 liter water.(**)
  2. Breng het mengsel aan met een zachte borstel
  3. Laat even intrekken (max. 15 minuten)
  4. Spoel overvloedig met water
  5. Laat drogen (let op: als u het doek afgehaald hebt, laat het dan niet wapperen in de wind om het te laten drogen)

Neem een kijkje op de vlekkenkaart van de fabrikant.

(*) Schimmel kan ontstaan door aanwezige vlekken. Mocht u de stof afnemen om schoon te maken, raden we u aan om uw boot grondig schoon te maken vòòr het herbevestigen van het canvas. Als de stof in aanraking komt met schimmelsporen - die niet zichtbaar is voor het blote oog - kan nieuwe schimmelvorming ontstaan.

(**) Gebruik dit mengsel met uiterste zorg als de vlek zich bevindt aan de onderzijde (de gecoate zijde) van de stof: hooguit erop spuiten en grondig spoelen. Het gebruik van bleekwater kan het stiksel en andere niet- Sunbrella® stoffen aantasten.

Afhankelijk van de ouderdom van uw XXX, zal de stof al dan niet opnieuw moeten behandeld worden om optimaal waterafstotend te zijn. Vraag gerust welk product u hiervoor nodig heeft.

U kunt natuurlijk ook steeds beroep doen op ons om uw "Toussein" een grondige onderhoudsbeurt te geven.

Opbergen

De stoffen moeten zodanig worden opgevouwen of opgerold dat scherpe vouwen en knikken worden vermeden en de ramen vlak komen te liggen, zonder vouwen. Berg het canvas altijd droog op, in een schone en geventileerde ruimte.

Ritsen moeten gangbaar gehouden worden door ze regelmatig in te spuiten met een teflonspray (zonder vet). Als het invoerstukje van de rits van metaal is moet dit ook goed schoon gehouden worden; de metaallegering waarvan het invoerstukje is gemaakt kan corroderen door de combinatie van vocht en zout.

Hermonteren

Plaats uw Bootkap nooit terug bij een temperatuur onder de 15 graden Celsius. De ramen in de kap zullen door lagere temperaturen krimpen en er bestaat een kans dat u de kap daardoor stuk trekt.

Voordat u de kap teruggeplaatst op de boot dient u de boot eerst zeer grondig te reinigen. Doet u dit niet dan is de kans zeer groot dat de schoon gemaakte kap of een nieuw geplaatste bootkap weer snel zullen beschimmelen. De aanwezigheid van een mycelium (netwerk van wortels van een schimmel )of de sporen van een schimmel zijn met het blote oog niet zichtbaar.

Mochten er schimmels ontstaan in de kap dan kunt u na testen op kleurechtheid een microvezeldoek drenken in een bleekoplossing van 1 liter huishoudbleek op 10 liter water de schimmel indeppen en na enige tijd wachten weer afdoen met schoon water en een beetje huishoudazijn. De Huishoudazijn zorgt ervoor dat de bleek wordt geneutraliseerd en de ondergrond minder aantrekkelijk is voor schimmels."